ADSL sau CATV?

ADSL sau CATV?

Care varianta este mai buna cand alegem o conexiune la internet: ADSL sau cablu? Este o intrebare al carei raspuns difera de la persoana la persoana sau de la companie la companie, date fiind avantajele si dezavantajele pe care le ofera fiecare dintre tehnologii. Pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie sa stim ceea ce ne dorim de la conexiunea noastra de internet.

Sa comparam cele doua tehnologii

Ambele folosesc fibra optica ca retea principala insa difera la periferie (legatura intre reteaua de fibra si utilizator), CATV-ul foloseste cablu coaxial (folosit si pentru trasmiterea programelor TV) iar ADSL foloseste perechi torsadate (folosite si pentru telefonia fixa).

Capacitatea teoretica de transport a cablui (CATV) este de sute de ori mai mare decat cea a perechii torsadate, insa cea mai mare parte a capacitatii cablului este folosita de transmiterea canalelor de televiziune.

Diferenta majora intre cele doua tehnologii

Diferenta este reprezentata de conexiunea utilizatorului la retea care, in cazul cablului, este partajata ceea ce descalifica aceasta tehnologie in favoarea ADSL-ului care ofera o conexiune directa.

Ce inseamna acest lucru?

Pe un cablu ADSL se schimba date intre providerul de net si un singur utilizator. In cazul CATV-ului, un cablu transporta datele unui numar mare de utilizatori vecini, care impart acea conexiune la net, deasemenea acest lucru influenteaza si viteza la net, utilizatorii care sunt conectati in acelasi timp la internet impart banda disponibila grupului lor. Din acest motiv o dezvoltare zonala a retelei pe cablu micsoreaza viteza pentru utilizatorii acelei zone, in schimb dezvoltarea retelei ADSL nu are nici o influenta asupra vitezei in zona respectiva.

Securitatea datelor

ADSL-ul este mult mai sigur datorita legaturii directe a utilizatorului cu furnizorul de date.

Situatia locala a conexiunilor de internet

Cel mai cunoscut serviciu de ADSL in momentul actual este cliknet oferit de Romtelecom si probabil va ramane mult timp asa, ei preluand cea mai mare retea din tara, cea folosita pentru telefonia fixa. Cei de la Romtelecom ofera router ADSL  wireless gratuit si multe reduceri daca mai luati un serviciu de la ei, gen televiziune sau telefonie.

Cel mai cunoscut serviciu de internet CATV este cel oferit de RDS care au o retea ce acopera toata tara si singurii care concureaza cu serviciul clicknet de la Romtelecom. Daca prindeti zone in care sunt mai putini utlizatori in grup, sau aveti utilizatori care nu solicita internetul foarte mult, acest tip de conexiune va fi extraordinara, insa in cazul in care grupul este supra aglomerat sau aveti utilizatori care fac ratie la site-urile de torente se poate sa fie cea mai proasta alegere.

Avantajul la ADSL este viteza constanta la net, care este influentata doar de probleme tehnice si in general este de 80-90% din viteza contractata. Conexiunea prin cablu nu poate fi garantata, dar se promoveaza vitezele maxime la care se poate ajunge, in conditii ideale aceste viteze pot fi depasite.

Cei de la RDS au inceput de cativa ani dezvoltarea unei retele wireless care acopera in prezent (aprilie 2012) orasele principle din tara cu internet gratuit prin wireless, dar despre reteaua wireless (cat va mai fi ea gratuita) si comparatii intre ea si celelalte tehnologii, vom discuta intr-un articol viitor.

Pana atunci asteptam comentariile dumneavoastra!